Tugas Bahasa Sunda Membuat 5 Resep Makanan Khas Daerah Jawa Barat
A. Cara Nyieun Combro
Combro atawa oncom dijero nyaeta kadaharan khas ti Jawa Barat.Combro dijeunna tina parutan sampeu nu dibentuk buleud lonjong anu bagian jerona diisian ku oncom.Combro nyaeta kadaharan tradisional anu rasana raos.
Bahan nyieun combro teh nyaeta 1½ Sampeu,anu geus diparud,½ Kalapa ngora anu geus diparud lembut,uyah sareung minyak goreng sacukupna.
Bahan isi na combro nyaeta 400 gram oncom anu geus direndos,5 siki cengek,3lembar bawang daun anu geus diiris,bawang beureum,gula,cikur,sereh,uyah sacukupna sareung bumbu panyedap.
Mimitina sampeun dipiceun cangkangna dikumbah terus diparud.Geus kitu marud kalapa.Sampeu dipeuret caina dihijikeun jeung parudan kalapa make uyah,irisan bawang daun,jeung sereh dina baskom.
Jang eusi combrona samara bangsaning cengek,uyah,cikur,gula direndos dina coet.Oncom oge sarua direndos dina samara nu tadi tepi ka nyampur.
Sanggeus sagala baham geus siap sampeu dicetak buleud lonjong diasupan oncom anu geus make samara tadi.Hurungkeun kompor sok katel eusian minyak lamun geus panas minyakna abuskeun adonan combro tadi digoreng tepi ka asak warnana koneng ka coklat-coklatan.Lamun geus asak angkat tiriskeun supaya minyakna tuus,geus kitu
Sajikeun dina piring.Combro siap dieumam...
B. Cara Ngajieun Cimol
Bahan-bahan anu dipake keur nyieun cimol:
Combro atawa oncom dijero nyaeta kadaharan khas ti Jawa Barat.Combro dijeunna tina parutan sampeu nu dibentuk buleud lonjong anu bagian jerona diisian ku oncom.Combro nyaeta kadaharan tradisional anu rasana raos.
Bahan nyieun combro teh nyaeta 1½ Sampeu,anu geus diparud,½ Kalapa ngora anu geus diparud lembut,uyah sareung minyak goreng sacukupna.
Bahan isi na combro nyaeta 400 gram oncom anu geus direndos,5 siki cengek,3lembar bawang daun anu geus diiris,bawang beureum,gula,cikur,sereh,uyah sacukupna sareung bumbu panyedap.
Mimitina sampeun dipiceun cangkangna dikumbah terus diparud.Geus kitu marud kalapa.Sampeu dipeuret caina dihijikeun jeung parudan kalapa make uyah,irisan bawang daun,jeung sereh dina baskom.
Jang eusi combrona samara bangsaning cengek,uyah,cikur,gula direndos dina coet.Oncom oge sarua direndos dina samara nu tadi tepi ka nyampur.
Sanggeus sagala baham geus siap sampeu dicetak buleud lonjong diasupan oncom anu geus make samara tadi.Hurungkeun kompor sok katel eusian minyak lamun geus panas minyakna abuskeun adonan combro tadi digoreng tepi ka asak warnana koneng ka coklat-coklatan.Lamun geus asak angkat tiriskeun supaya minyakna tuus,geus kitu
Sajikeun dina piring.Combro siap dieumam...
B. Cara Ngajieun Cimol
Bahan-bahan anu dipake keur nyieun cimol:
- Tipung sagu atau kanji 1000 gram
- Tipung beas 10 sendok makan
- Tepung tarigu 8 sendok makan
- Merica sacukupna
- Panyedap rasa sacukupna
- Cai panas sacukupna
Cara ngajieuna
- Sadiekuen wadah bersih keur nyampurkeun kabeh bahan – bahan cimol
- Campur kabeh bahan anu aya diluhur sing rata
- Asupkeun saetik saetik cai panas dugika bahan adonan tadi ngabentuk kenyel jeung pulen, aduk make sendok dugika rata
- Saeunggeus adona eta ngabentuk kenyel jeung pulen, terus jieun adonan nana dibuled – buledkeun sagede kaleci
- Saeunggeus adonan dibentuk, langsung salajeungna goreng adonan make seneu anu sedeung dugika asak jeung ngambang
- Aduk – aduk adonan anu digoreng dugika sababaraha menit saengeusna ngambang, terus jait jeung tiiskeun
C. Cara Ngadamel Getuk Lindri
Getuk Lindri nyaéta salah sahiji jajanan tradisional anu masih loba dipikaresep kupara murang kalih di Indonesia. Getuk Lindri ngagaduhan warna anu méncrang janten panambih daya resep tina parapamésérna. Getuk jadi jajanan anu laku kusabab hargana anu murah sareng bahan kanggo ngadamelna anu kaétang gampil di pilariana nyeta Sampeu.
Bahan kanggo ngadamel Getuk Lindri diantarana :
- Sampeu (500 gram),
- Gula Bodas (160 gram),
- Uyah (1/2 sdt),
- Pewarna Makanan (sacekapna).
Bahan Kanggo panambih Rasa, nyaéta
- kalapa parud, sareng
- uyah (sacekapna).
Alat kanggo nyieun getuk nyaéta :
- parud,
- péso,
- baskom,
- ayakan,
- sééng sareng asepana,
- kompor,
- jumleg, sjb.
Cara ngadamel getuk lindri nyaéta :
- pesék sampeu tina cangkangna dugika bersih,
- kumbah sampeu anu parantos di pesék tina kokotor,
- keretan sampeu ka aralit.
- Seupan sampeu dugika asak sareng hipu.
- Saterasna angkat sampeu tina aseupan teras tiiskeun kalayan tiis.
- Tutu sampeu anu tos tiis, teras tambihan gula bodas sareung uyah kana sampeu éta, tutuan dugika campur gula, uyah, sareng sampeuna.
- Candak hate sampeu anu masih aya dina adonan.
- Tambihan pewarna makanan kana adonan Getuk anu parantos di Tutuan.
- Cetak getuk dugika ngabentuk segi opat, atawa anu sejénna.
Cara ngadamel pananbih rasa dina getuk. Campurkeun kalapa parud sareng uyah. Sepan sakedap baé, teras tiiskeun.
Getuk Lindri tiasa disajikeun kucara tradisional nyaeta simpen getuk dina piring teras tambihan panambih rasa atawa kalapa di luhuren getuk lindri éta. Tiasa oge kucara modern nyaeta getuk di bungkus ngagunakeun plastic emameun, biasana getuk anu di bungkus kuplastik emameun getuk anu di jieun kupabrik-pabrik ageng.
D. Cara Ngadamel Bala - Bala
1. Wangenan
Bala-bala nyaeta dahareun mangrupa gorengan anu dijeunna tina tarigu anu dicampur ku cai, uyah jeung mécin jeung bahan-bahan anu lainna.
2. Bahan-bahan
- Engkol
- Wortol
- Tipung tarigu
- Uyah
- Mécin
- Cai
- Peudeus
- Minyak kalapa
3. Cara ngajieunna
- Keureutan engkol jeung wortol simpen dina baskom.
- Asupkeun tipung tarigu jeung uyah, peudeus, mécin aduk-aduk népi karata.
- Tambahkeun cai saeutik-saeutik bari diaduk-aduk nepi ka adonan bala-bala kacampur rata.
- Panaskeun minyak, cokot adonan make sendok. Goreng nepi ka warna na konéng umyang.
- Siapkeun panas-panas jeung cengek atawa sambel suuk.
E. Cara Ngajieun Peuyeum
Peuyeum sampeu nyaéta peuyeum anu dijieun ti sampeu anu difermentasi. Kadaharan ieu populér di Jawa sarta dipikawanoh di sakumna tempat, mimitian ti Jawa Kulon nepi ka Jawa Wétan.
Peuyeum sampeu mangrupa hasil fermentasi sampeu kalayan ngagunakeun ragi peuyeum. Peuyeum sampeu bisa didahar kitu waé tanpa campuran naon waé atawa bisa ogé jadi bahan campuran es, cake, jajan pasar, jsb. Sampeu anu geus dikokolakeun jadi peuyeum sampeu miboga kandungan kalori anu pohara luhur sanajan kandungan zat beusina robah jadi 0.
Di handap ieu baris dijelaskeun prosés cara nyieun peuyeum sampeu:
Bahan:
- Sampeu
- butir ragi peuyeum, haluskan
- Daun cau pikeun alas
Pakakas:
- Péso pikeun mesék
- Panci pikeun ngukus sampeu
- Lumpang atawa cobek (pikeun ngahaluskan ragi)
- Wadah (besek atawa boboko atawa baskom)
- Garpuh
Cara nyieun:
- Kupas sampeu, saterusna kumbah bersih sarta potong luyu selera
- Kukus sampeu nepi ka asak, saterusna sisihkeun sarta tunggu nepi ka tiis
- Sanggeus tiis, tata sampeu ka dina wadah katutup anu geus di alasi daun cau
- Taburi kalayan ragi peuyeum nepi ka rata
- Tutup permukaan wadah kalayan daun cau tuluy tutup rapet kalayan tutup wadahnya
- Simpen di tempat anu haneut sarta cicingkeunn salila 2-3 poé.
- Peuyeum siap dikonsumsi.
0 Response to "Tugas Bahasa Sunda Membuat 5 Resep Makanan Khas Daerah Jawa Barat"
Post a Comment
Silahkan berkomentar dengan baik dan sopan, bila ada kesulitan silahkan bertanya